Het belang van een huisstijl

Het belang van een huisstijl

Je communiceert waarschijnlijk dagelijks naar jouw klanten. Een e-mail, een post op social media, een factuur of je geeft een visitekaartje af. Het geeft rust om de stijl van al deze communicatiemiddelen zoveel mogelijk uniform te houden.

Wat is een huisstijl eigenlijk?

Een huisstijl is de layout van al jouw zakelijke correspondentie. Denk aan kantoorartikelen als briefpapier, enveloppen, visitekaartjes, with compliments kaarten, maar ook bijvoorbeeld reclame op jouw auto. Om rust en herkenning te creëren is het belangrijk dat de stijl tussen de verschillende onderdelen uniform is.  Zo is bijvoorbeeld het ‘groen’ in jouw logo, op het visitekaartje exact dezelfde kleur groen. En is het lettertype van jouw visitekaartje weer gelijk aan de tekst op een enveloppe.

Los van uniformiteit is het hebben van een huisstijl ook echt een time saver. Je hoeft niet iedere keer te verzinnen hoe de opmaak van het briefpapier in elkaar zit, welke lettertypes gebruikt moeten worden etc.

Voorbeeld. Als je op deze site kijkt, dan zul je de kleuren blauw #312783 en de kleur roze #ff00ff regelmatig terugzien. In buttons, het uitklapmenu, in de footer (de onderkant van de pagina). Ook de lettertypes op de pagina zijn overal gelijk in opmaak. Zo maakt de website van DAYDAY gebruik van de lettertypes Montserrat en Raleway. 


Uitzonderingen

Denk je het net door te hebben, dan komen er weer uitzonderingen. Ook met huisstijl vind je uitzonderingen terug. Maar het mooie is dat je deze ook kunt opnemen in een huisstijlgids. Een voorbeeld is kleur. Iets dat gedrukt wordt kent een andere kleurcode dan iets dat digitaal wordt gepubliceerd.

Zichtbaarheid is ook een belangrijke factor. Hoewel op mijn site alle buttons standaard donkerblauw zijn, heb ik op mijn homepage witte buttons. De achtergrond gaf te weinig contrast met de gedefinieerde kleur blauw. Denk bij zichtbaarheid ook aan lettertypes in je e-mailberichten. Veel e-mailprogramma’s tonen maar een beperkt aantal lettertypes. Gebruik jij een afwijkend lettertype, dan is de kans groot dat dit wordt aangepast met één van de standaard lettertypes. Beter kies je dan zelf uit deze reeks eentje die het beste bij jouw huisstijl past.


Meer informatie over huisstijl vind je op onze huisstijl pagina.

DAYDAY gebruikt cookies voor website-optimalisatie, statistieken en commerciële doeleinden. Meer informatie over cookies en privacy.